Iftars, groot en klein, verbinden voor ontmoeting

Bij iemand thuis, een zaal van een hotel/brasserie, of een speciaal daarvoor versierde tent. Samenkomen rond een iftartafel gebeurde tijdens de ramadan in verschillende vormen, en binnen verschillende concepten. Wat al de samenkomsten echter gemeen hadden was het doel om te zorgen voor een ruimte open voor kennismaking en dialoog. Gecombineerd met een lekker diner werd de ramadan dit jaar hierdoor een moment waarbij duizenden Limburgers bijeenkwamen, genoten van heerlijke gerechten en de kans kregen om te netwerken.

Socio-Cultureel
April 13, 2024
Fatih Cengiz

De ramadan is elk jaar misschien zowel de belangrijkste als de drukste periode voor moslims. Binnen de maand staat het individueel spirituele op de voorgrond. Hiernaast zetten moslims zich echter ook in voor de organisatie van verschillende activiteiten rond de iftar, het diner na zonsondergang. De maand is hierdoor ook het bewijs dat de combinatie individuele spiritualiteit en organiseren van activiteiten perfect samen kunnen gaan. Natuurlijk is het vermoeiend voor vrijwilligers om het dagelijks leven en werken te combineren met vrijwillige inzet terwijl er de hele dag niets gegeten of gedronken kan worden. Echter, de positieve reacties nadien en de vele ontmoetingen dankzij de iftars bewijzen dat de vermoeidheid en de drukte het meer dan waard zijn. het is met dit in het achterhoofd dat leden en vrijwilligers van Fedactio Limburg dit jaar opnieuw actief deelnamen aan verschillende initiatieven rond de ramadan. Hun inzet zorgde ervoor dat dit jaar elke dag van de ramadan verschillende iftars werden georganiseerd.

Ten eerste was er Iftarmee, een concept waarbij individuen/gezinnen/vriendengroepen zich kunnen inschrijven om een iftar bij een moslimgezin thuis bij te wonen. Zowel gastgezin als gast ontmoeten elkaar pas rond de iftartafel. Het gaat dus als het ware om een blind date tussen de twee. Het doel is om via de samenkomst te zorgen voor ontmoeting en dialoog. Hierbij moeten zowel gastgezin als gast hun grenzen verleggen omdat bij een ‘onbekend’ gezin gaan eten, of ‘onbekenden’ ontvangen niet gemakkelijk is. Openheid, respect en de bereidheid de stap tot kennismaking te zetten maakten echter dat ook dit jaar Iftarmee een succes werd. Naast de nieuwe inschrijvingen van personen die voor de eerste keer een iftarmaaltijd bijwoonden, zijn deelnemers uit eerdere edities opnieuw uitgenodigd geweest door gastgezinnen die hen de voorbije jaren hadden ontvangen. Het laatste is ook een bewijs dat blijvende vriendschappen zijn gevormd en gegroeid dankzij Iftarmee. De nieuwe inschrijvingen en persoonlijke uitnodigingen van leden en vrijwilligers samengeteld werden dit jaar 84 iftars thuis bij gezinnen georganiseerd waarbij 306 personen werden ontvangen.

Afdeling Genk wou het dit jaar iets anders, en groters, aanpakken. Naast de verschillende samenkomsten rond Iftarmee in Genk ontvingen leden en vrijwilligers ook 1500 personen in twee iftartenten in de tuin van ons verenigingsgebouw. Vrienden, kennissen, buren, vrijwilligers van de weekendwerking, jongeren die deelnemen aan de weekendwerking,… werden allemaal uitgenodigd om zowel te genieten van heerlijke Turkse gerechten als om met andere aanwezigen kennis te maken. Elke dag werd vers gekookt en elke dag moesten de tenten opgeruimd en terug klaargezet worden. Hiernaast moesten ook de inschrijvingen goed opgevolgd worden. Dit allemaal werd gedaan door een groep vrijwilligers dankzij wie de eerste editie van de iftartent in Genk een groot succes werd.

Elk jaar worden ook verschillende iftars in grotere zalen georganiseerd om grotere groepen samen te kunnen brengen. Dit jaar werden er vier van deze iftars georganiseerd namelijk de iftar van Fedactio Limburg en Platform B in de Barrier in Houthalen-Helchteren, de iftar van leden en vrijwilligers uit Hasselt, de iftar van Tuin van Eisden (afdeling Maasmechelen) in Grand Café Casino Maasmechelen en een iftar met ouders van jongeren die deelnemen aan verschillende educatieve activiteiten. Het doel van deze iftars is om vertegenwoordigers uit verschillende lagen van de samenleving samen te brengen. De laatste jaren worden grotere iftars ook georganiseerd rond een bepaald concept of met verschillende optredens voor of na het diner zelf. In de Barrier konden de aanwezigen dit jaar bijvoorbeeld genieten van een zandkunstshow en een optreden van Jan Jaap van der Wal, terwijl in Maasmechelen kort stilgestaan werd bij de geschiedenis van de regio (voor meer informatie over de iftars in de Barrier en in Maasmechelen verwijzen we u graag door naar de artikels over de samenkomsten zelf😊). Tijdens de hierboven opgesomde samenkomsten kwamen 734 personen samen voor kennismaking, dialoog en een heerlijk diner.

Dankzij de verschillende organisaties en de inzet van velen kwamen dit jaar 2540 personen samen tijdens 118 iftars. We danken onze leden, vrijwilligers en sponsors dan ook van harte. Het is dankzij hun steun en inzet dat we erin geslaagd zijn duizenden personen samen te brengen.

No items found.
nieuws

Ontdek onze nieuwste artikelen.