Cultuuravond in Maasmechelen in teken van Limburgse tradities

Donderdag 31 maart 2022 was een speciale dag voor de vrijwilligers van Fedactio Maasmechelen. In samenwerking met het Limburgs Volkskundig Genootschap LVG werd de allereerste Limburgse cultuuravond georganiseerd.

Evenementen
December 31, 2022
Sadik Salman

De avond stond in het teken van Limburgse tradities, lekkernijen en muziek. De deelnemers volgden eerst een presentatie over feestdagen en tradities in de provincie. Zo leerden ze dat het versieren van de voortuin en het huis voor tal van verschillende aangelegenheden iets is dat enkel voorkomt in Limburg. Het gaat hierbij om verschillende zaken zoals het onmogelijk maken voor een pas getrouwd koppel om hun huis binnen te gaan, een nieuwe ‘deur’ krijgen voor je 20ste, 30ste, 40ste,… verjaardag, speciale versieringen voor iemand die op pensioen gaat en versieringen voor nog vele andere aangelegenheden.

Nadien genoten de deelnemers van lekkere boekweitpannenkoeken uit de Kempen met siroop uit Haspengouw. Het eten gebeurde na en tijdens een optreden met traditionele Vlaamse muziek waarbij de muzikanten met een doedelzak en (diatonisch) accordeon zorgden voor een leuke sfeer.

Tijdens de avond kregen de deelnemers ook meer informatie over het project ‘Beleving’ van LVG. 'Beleven' brengt 100 Limburgse tradities samen om deze bij te houden en na te laten aan latere generaties. Tijdens de voorstelling van het project werd er gevraagd naar Turkse tradities die toegevoegd kunnen worden aan de lijst. Limburg is een provincie met talrijke culturen, tradities en gewoonten waardoor LVG tradities uit verschillende achtergronden wil betrekken in het project.

De eerste editie was zowel een boeiende als leuke ervaring die naar meer smaakt. Het doel is dan ook om meerdere Limburgse cultuuravonden te organiseren rondom verschillende thema’s.

neraties. Tijdens de voorstelling van het project werd er gevraagd naar Turkse tradities die toegevoegd kunnen worden aan de lijst. Limburg is een provincie met talrijke culturen, tradities en gewoonten waardoor LVG tradities uit verschillende achtergronden wil betrekken in het project.

De eerste editie was zowel een boeiende als leuke ervaring die naar meer smaakt. Het doel is dan ook om meerdere Limburgse cultuuravonden te organiseren rondom verschillende thema’s.


No items found.
nieuws

Ontdek onze nieuwste artikelen.