Derde editie van de Limburgse cultuuravond in Genk

De derde samenkomst in kader van de Limburgse Cultuuravond, een project van Fedactio Limburg en LVG (Limburgs Volkskundig Genootschap), vond op donderdag 8 december plaats in Genk. In een gezellige omgeving leerden de aanwezigen meer over Limburgse tradities en feestdagen, proefden ze van Limburgse lekkernijen en genoten van traditionele Limburgse muziek.

Evenementen
December 31, 2022
Fatih Cengiz

Na Maasmechelen en Beringen was het dit keer de beurt aan Genk. Leden en vrijwilligers van Fedactio Limburg, en geïnteresseerden in cultuuruitwisseling, kwamen samen om meer te leren over de achtergrond van tradities in Limburg. Met de feestdagen in het vooruitzicht lag deze keer de focus meer op de kerstperiode en feestdagen/tradities rond de winter. Zo werd er stilgestaan bij de traditie van het voorlezen van nieuwjaarsbrieven en het nieuwjaar zingen, dat elk jaar op 31 december plaatsvindt in Tessenderlo en omstreken. Omdat de avond doorging in Genk kregen lokale tradities, zoals de Sint-Maartenvieringen op 11 november en de viering van de Heilige Barbara, patrones van de mijnwerkers, op 4 december ook meer aandacht. Nadien volgde een korte voorstelling van het project ‘Beleving’, een project waarin LVG 100 Limburgse tradities samenbrengt.

Na het informatief gedeelte genoten de deelnemers van boekweitpannenkoeken met siroop en Limburgse vlaai terwijl ze tegelijkertijd ook een voorstelling kregen van traditionele Limburgse muziek gebracht met een doedelzak en diatonisch accordeon.

 

No items found.
nieuws

Ontdek onze nieuwste artikelen.