Iftarmee maakt 'onbekend' 'bekend'

De Ramadan van dit jaar werd opnieuw een periode van vele ontmoetingen en dialoog. Iftarmee bracht personen uit alle lagen van de bevolking samen tijdens verschillende diners die doorgingen bij vrijwilligers thuis. De iftars werden zo een moment waarbij culturen elkaar leerden kennen en waar de eerste steen van nieuwe vriendschappen werd gelegd.

Evenementen
April 23, 2023
Fatih Cengiz

De vijfde editie van Iftarmee heeft tijdens de voorbije Ramadanperiode opnieuw families, vrienden, groepen,… samengebracht voor ontmoeting, dialoog, het uitwisselen van gedachten en natuurlijk om te genieten van een heerlijk diner. Zoals bij de voorbije edities waren er dit jaar opnieuw deelnemers die voor het eerst zouden samenkomen met een moslimgezin maar eveneens ook gastgezinnen die voor het eerst niet-moslims ontvingen voor een iftar.

Samen eten kan bijdragen aan het versterken van sociale relaties en wederzijds begrip. Iftarmee heeft daarom als doel om individuen en gezinnen te verwelkomen bij gastgezinnen thuis om samen een maaltijd te delen en om tijdens de Ramadan samen het vasten te verbreken. Het initiatief wil zo een aanzet geven tot dialoog en wederzijds begrip om de banden tussen individuen en gemeenschappen te bevorderen en om te werken aan een inclusieve en diverse Limburgse samenleving.

Het idee is niet nieuw. Sinds 2010 moedigen we onze leden en vrijwilligers al aan om hun buren, collega's en kennissen uit te nodigen voor een iftarmaaltijd. Sinds 2017 is er echter geen sprake meer van enkel een aanmoediging maar, onder de naam Iftarmee, een heel project om samenkomsten en ontmoetingen breder te verspreiden. Samenkomsten zijn sindsdien niet meer iets tussen enkel buren en kennissen maar ook tussen onbekenden die elkaar ontmoeten tijdens een iftaravond en zo bekenden van elkaar worden.

Dankzij de inzet van de gastgezinnen die ervoor openstaan personen thuis te ontvangen kwamen dit jaar opnieuw vele mensen samen. In Limburg ontvingen gastgezinnen dit jaar meer dan 50 personen. In heel België genoten meer dan 300 deelnemers van een heerlijke maaltijd en een leuke sfeer. Het succes van Iftarmee is daarom voor een zeer groot deel te danken aan de vele vrijwilligers die ervoor openstaan personen thuis te ontvangen. Een extra meerwaarde van samenkomsten rond een iftartafel is dat het niet daarbij blijft. Zo nodigden een aantal gasten op hun beurt de gastgezinnen uit om ook bij hen thuis samen te komen. Ook ontstaan elk jaar vele blijvende vriendschappen tussen deelnemers van het project.

Wij danken de gastgezinnen en de deelnemers voor hun steun aan Iftarmee.

No items found.
nieuws

Ontdek onze nieuwste artikelen.