Tweede Limburgse cultuuravond over lokale tradities in Beringen

Op donderdag 20 oktober organiseerden Fedactio Limburg en LVG (Limburgs Volkskundig Genootschap) in Beringen de tweede Limburgse cultuuravond. De avond stond in het teken van Limburgse feestdagen en oude/nieuwe tradities. Hiernaast genoten de deelnemers ook van heerlijke Limburgse streekgerechten en Limburgse muziek.

Socio-Cultureel
December 31, 2022
Fatih Cengiz

De avond begon met een voorstelling van feestdagen in Limburg en de tradities die aan deze verbonden zijn. De aanwezigen leerden in dit gedeelte meer over hoe Drie koningen, Halloween, Sinterklaas,... wordt gevierd in Limburg. Naast de gekende feesten werden lokale tradities zoals Haanslaan tijdens de Zussenkermis in Riemst voorgesteld. De aanwezigen leerden meer over de achtergrond van lokale feesten en gewoonten maar ook over hoe deze mee evolueren met de tijd. Zo worden bijvoorbeeld geen levende hanen meer gebruikt tijdens het Haanslaan zelf. Naast zulke oudere tradities werd er ook gesproken over nieuwere tradities zoals kettingzaagkunst.  

Na het informatief gedeelte werden boekweitpannekoeken met siroop en traditionele Limburgse vlaai geserveerd. De deelnemers konden genieten van al dit lekkers terwijl ze tegelijkertijd ook genoten van Limburgse muziek gebracht met een doedelzak en diatonisch accordeon.

Het project 'Beleving' van LVG werd ook in de kijker geplaatst. Met dit project wil de vereniging 100 Limburgse tradities samenbrengen en bewaren voor de komende generaties. Omwille van de multiculturele achtergrond van de Limburgse samenleving zullen tradities uit verschillende culturen ook een plaats krijgen in de lijst. Het duiventuimelen, wat een Turkse traditie is, heeft hierdoor ook een plaats gekregen in de lijst.

De volgende editie van de Limburgse cultuuravond zal op donderdag 8 december doorgaan in Genk.

No items found.
nieuws

Ontdek onze nieuwste artikelen.